Leta i den här bloggen

tisdag 2 december 2008

Kultur och identitet är inget avgränsat landområde!

Fredrik Gunve och Rasoul Nejadmehr var på besök förra veckan. Vi börjar med den sistnämnde.

Rasoul Nejadmehr pratade om ett mycket intressant ämne, nämligen interkulturell pedagogik.
Han belyste hur viktigt det var att skrota föreställningen om konstanta identiteter då denna ökar klyftan mellan oss. I enlighet med den sokratiska diskussionen måste vi vara beredda att byta ståndpunkt och perspektiv på livet. Enligt honom var detta till och med vi bör göra, som jag fattade det!
Dialogen är viktig, men tänk på om det verkligen är en dialog du för! I en dialog sker ett utbyte mellan två subjekt! Kulturer är inte gränser utan möjlighet till utbyte och utveckling. "Vi och dom" skall inte finnas.
Han var en otroligt klok man och jag tog åt mig mycket av det han sagt! Jag hoppas att fler får ta del av detta kloka förhållningssätt. Det viktigaste var att han förhöll sig på ett mycket jordnära sätt.

Näste man till rakning var Fredric Gunve.

Fredric pekade på det viktiga i att leka fram sin identitet genom förhållanden till andra identitetskapande varelser. Vi är alltid i förhållande till andra. Hur bra stämmer inte detta??!
I hela mitt liv har jag undrat varför man "tar in" vissa människors beteende eller karaktärsdrag, till och med enstaka ord som man tycker karaktärisera en människa. Hela tiden är, som Rasoul tidigare hade fastslagigt, identiteten i utveckling. Jag föds, lär mig av mamma, lär mig av pappa, lär mig av Storasyster Elin. Jag lär mig av Storasyster Elins kompisar, tills jag skaffar egna och lär mig av dom. Jag börjar på dagis, jag börjar på lekis och sedan skolan. Jag träffar hela tiden nya människor. Och jag flyttar, byter stad och får nya människor att lära mig av, men också nya att själv lära! Jag märker hur jag påverkar min omvärld, inte bara hur jag påverkas av den! Och hela tiden är detta möjligt på grund av att jag står i förhållande till andra människors "smittande" personligheter.

Vi såg även på filmer som berörde könstillhörighet, könsroller och utveckling. Att gå är att ramla framåt och fånga sig igen.

Inga kommentarer: